Hvilken behandling skal du give dit trægulv?

19 april 2021 Maya Hindsberg

Trægulve er en essentiel og smuk del af mange hjem, og desværre vil de på et tidspunkt, nå et punkt, hvor der vil være ridser og hakker, og så skal de slibes. Når de er blevet slebet, så skal du vælge en overfladebehandling, men hvad skal du vælge?

Lud, sæbe, olie?

Der er fordele og ulemper ved dem alle. Men hvorfor er det egentlig nødvendigt at behandle trægulvet? Det er det, fordi et ubehandlet og nyslebet trægulv hurtigt vil blive plettet og grimt. Det kan tænkes, der bliver spildt væske, at der bliver slæbt snavs med ind, eller at der generelt bare bliver slidt på det, da et hjem er et travlt sted. Ved at få overfladebehandlet træet, så gør du det modstandsdygtigt over for dette, og kan samtidig også påvirke måden dit gulv kommer til at se ud. Hvis du er fuldstændig i tvivl om, hvad der er rigtigt for dig, kan du evt. få råd fra f.eks. gulvkanonen.dk.

Overfladebehandlinger

Har du fået et nyafslebet gulv, som du ønsker skal bevare sit lyse udseende, så skal gulvet ludbehandles. Det hæmmer nemlig træets naturlige gulning. Du skal være opmærksom på, at træsorten kan forhindre, om du må ludbehandle gulvet. Derudover kan lud ikke stå alene, da det kun lysner gulvet, og ikke beskytter det.

En god mulighed, der går godt med lud, er sæbebehandlingen. Den er god, hvis du har et gammelt og rustikt trægulv, og gerne vil fremhæve det flotte og naturlige udseende. Hvis sæbebehandlingen gøres rigtig, så bliver gulvet forholdsvis modstandsdygtig, men det kræver stadig mere vask og vedligeholdelse end olie, og er heler ikke lige så solidt. 

Oliebehandlingen er med til at hærde dit gulv, og efterlader dit gulv med en hård og slidstærk overflade. Olie kan fås med og uden hvidpigmentering, og kan derfor også bruges til at få et flot og lyst gulv.

Flere Nyheder